Sep 27 2010

Helgen.

I helgen var det fotografering för de två yngsta i skaran. Varje år från det att barnen varit ett  halvår har de fotograferats hos Joe Sundelin i Stockholm. De stora vet vad som gäller, men för Indra så var det första gången som hon faktiskt var medveten om vad som hände. Det gick hur bra som helst i alla fall. Kombinationen ”mycket bra fotograf” och ”väldigt orädd och nyfiken Indra” gick väldigt bra ihop och både Mios och Indras bilder blev kanon. I alla fall det jag hann se, men Joe har inte gjort mig besviken förut så jag skulle bliväldigt förvånad om han gjorde det nu.
Efter fotograferingen blev det hemfärd. Nova som sovit över hos en kompis och hade handbollsträning stannade hemma medan vi var på utflykt. Hon börjar bli riktigt stor och självständig och det är inte mycket hon vill följa med på längre, fast hon oftast måste för att hon faktiskt ibland är för liten för att vara hemma själv. Nu finns ju farmor och farfar i närheten om det skulle vara något så just denna gång fick hon som hon ville.

Söndagen var kalassöndag och i dubbel bemärkelse för Nova. Hon skulle på Bowlingkalas på dagen och kom direkt hem till farmor och farfar efter det då farfar fyllde år och också hade kalas. Nova hade köpt farfars favoritklubbor och slagit in i ett fint paket. Farfar bjöd så klart och jag tycker nog att de ser rätt nöjda ut med sina klubbor!

Kvällen avslutades i soffan framför teven och den nya serien The Event, som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om än. Jag ska ge den en ny chans nästa vecka.

//C


Sep 21 2010

Min morgon

Jag sov dåligt i natt. Vaknade straxt efter tre och kunde inte somna förrän vid halv sex ung. Då är det en timma kvar tills telefonen ringer. Under den tiden passade min hjärna på att drömma obehagligt också. Inga roliga drömmar alls. När jag vaknade av telefonen sen så kände jag mig totalt mörbultad och fick verkligen ta sats mentalt för att orka upp. In till Indra som också vaknat och var som en solstråle som vanligt. Hon ger och tar energi så det står härliga till det barnet:) Lika glad som hon är den ena sekunden lika arg är hon i nästa, men det börjar släppa lite för det kommer fler och fler ord ur den lilla munnen och jag gissar att det är det som har varit frustrerande, att inte kunna göra sig förstådd.
När jag väl gjort henne klar stod det väckning av äldre barn på schemat. När jag öppnar dörren till Novas rum finns ingen stor tjej där så min gissning är att hon är på toa, så Mio väcks istället. Sen går jag ner och där står min stora tjej. I köket. Fixandes frukost! Hon är såå go. Hon hade fixat allt förutom att koka ägg och sätta på vattenkokaren, för det kunde hon inte sa hon. Mackorna var varma och nyligen uttagna ur ugnen. Vilken ändring på morgon det blev! Från en obehaglig start till en mycket mysig frukost!

//C


Sep 18 2010

Mer Uppsala.

Idag blev det Uppsala igen då Mio skulle på kalas och bowla på Fyrishov. Medan han var på kalas skulle jag och Nova se till att hon fick sitt efterlängtade hål i örat. Nu har hon tre totalt. En mycket nöjd tjej efteråt. Och modig. Det var lite läskigt och det gjorde lite ont, men det gick hur bra som helst. Efter det var det lunch och sen möta upp Novas kompis Aleksandra som kom hela vägen från Stockholm för Novas ”Party” ikväll. De är så söta tjejerna. De träffa inte jätteofta men de håller kontakten och sover över hos varandra några gånger om året. En vänskap som håller hoppas jag. Just nu är det nog mycket upp till mig och Aleksandras mamma, men då vi båda två vill att  tjejerna håller kontakten så funkar det alldeles utmärkt:)
Efter att vi mött upp Aleksandra var det bara att bege sig till Fyrishov och hämta upp Mio och sen vidare till bussen som skulle ta oss hem. Vi behövde inte vänta mer än fem minuter innan bussen kom och med tanke på  att regnet öser ner med några få minuters mellanrum så var det skönt. När vi gick av var det dock som om himlen öppnat sig och vi hann bli lite blöta innan vi kom in. Mellis på schemat och efter det, lek. Mio försvann till en kompis och tjejerna sitter på övervåningen och fixar naglarna inför kvällen. Det ska börjas i tid och det kommer ju faktiskt 3(!) killar på partyt. Medan detta skrivs packar Indra ner klossar i sin lilla väska och går omkring med dem. Hon stannar ibland och säger kloss- ”Koss” och väska- ”Ka”, sen fortsätter hon. Nu ska det byggas torn med klossarn och ska jag vara med.- ”Mamma”. ”Koss”. Det är bara att lyda!:)

//C


Sep 17 2010

Senaste inköpet…

Var i Uppsala idag och hittade en del grejjer, bla dessa, som jag är mest nöjd med. Vad säger man? Jag är inte äldre än så…:)

 

//C


Sep 15 2010

Hinder, Alter Bridge och 3 Doors Down

Hade nästan glömt bort dem. Det var ett tag sen jag lyssnade på deras låtar.
Här kommer ett urval:

Hinder: Better than me.

Alter Bridge: In loving memory

3 Doors Down: Here without you

//C


Sep 15 2010

Hann inte…

Nej jag hann inte skriva igår…har iofs inte skrivit på  ett tag men igår var det ingen vanlig dag, för det var Novas födelsedag!:)

9 år är hon nu min äldsta ”lilla” tjej!!

Obligatoriskt sjunga på morgonen för en ”nyvaken” Nova, öppna lite paket och sen samma gamla vanliga rutiner. In till stan för mig för att fixa det sista och passa på att äta lunch med Selma på Cupido. Hem, vänta in stora barn, men bara ett kom, fixa mellis och sen försvann även det andra. Sen kunde jag slå in paket, eller i alla fall försöka då Indra gärna ville vara med och slå in och även ta bort pappret på de paket jag lyckats slå in. Vet inte om hon hört ”Nej!” så många gånger vid samma tillfälle förut men ordet sitter som en smäck nu och ”Nej” säger hon redan innan hon gör det hon inte får göra!

Sen var det dags för att göra iordning middag som igår bestod av pannbiff, potatis och brunsås. Önskat av Nova då den som fyller år väljer mat. Mio frågade som vanligt när han kom hem vad det blev för mat och Nova berättade då att hon valt pannbiff. ”Jag hade valt pannkaka” kontrade Mio på en gång. Ingen blev förvånad.

Efter maten blev det ytterligare paketöppning och lite glass. Glassen skulle ätas först och den slängdes in i munnen så paketen kunde öppnas. Hon blev jätteglad över paketen och överlycklig över det sista största paketet som innehöll en stereo. Hon hade önskat sig en CD-spelare men fick en lite mer avancerad variant med separata högtalare och en dosa till. Det poppades för fullt och Micke och jag insåg rätt snabbt att vi kanske skulle ångra inköpet:)

Kvällen avslutades för Novas del att hon fixade i sitt rum med alla sina nya grejjer. Och poppade musik så vi tillslut fick säga till att Mio faktiskt hade gått och lagt sig och skulle sova. Inget ovanligt egentligen. Dagarna flyter på nästan på samma sätt trots födelsedagar.

//C


Sep 11 2010

Nya idéer

Så var min hjärna igång igen. Kreativiteten flödar och jag skapar och skapar…i huvudet. Resultatet får vänta tills det är klart i huvudet och jag fått rätsida på alla mina tankar och idéer, men bra blir det. Nästan alltid.

//C


Sep 6 2010

Syskonkärlek…

//C


Sep 3 2010

Gult är fult eller….?

Indra fick tag på en gul överstrykningspenna…Jag låter bilderna tala för sig själv…

 

 

 

//C


Sep 3 2010

Ung mamma.

Det finns väldigt många och mycket åsikter om unga mammor. Först kan man ju försöka bena ut vad en ung mamma är och då får man nog gå till vad man själv tycker och statistik. Alltså, se hur gamla mammor är i medel när de får barn och var någonstans man bor när man har sina åsikter.
Jag var 23 när jag blev mamma första gången och bodde på Södermalm i Stockholm. Vid det tillfället var förstagångsmammor på Södermalm 40 år så ja, jag var jätteung enligt den statistiken, men vem säger att jag är en dålig mamma bara för att jag är ”ung”?  Jag hade ett fast jobb och tjänade bra, och hade egen bostad så varför skulle det inte funka? Hur kan man påstå sig veta att man blir en bättre mamma för att man är en äldre mamma? Vad är det exakt du kan bättre när du är 35 än 25? Erfarenhet säger många. Ja kanske, men på vad? Livet i sig? Resor? Jobb? Ja, barnet du får när du är 35 blir säkert ett mycket mer harmoniskt barn om du har rest mycket, eller provat på flera jobb! (Ironi för er som inte förstår) Erfarenhet av dig själv och livet, det kan jag gå med på. Och mognad. Men inget av det säger egentligen att du blir en bätre mamma för att du har det. Är du en egoistisk person när du är 17 och får ett barn så är du det garanterat när du är 35 år också. Vad säger att du ändrar din personlighet och ditt sätt att leva bara för att du är 35 och får barn? Finns det inte nog med bevis i världen på att vissa aldrig mognar? Med eller utan barn? 
Har du levt i en relation utan barn eller som singel tills du blir 35 så är det det livet du kan och är van vid. Det spelar ingen roll hur många barn du varit barnvakt åt eller hur många syskon du haft, eller hur mycket du längtar efter ett eget barn. Du har ingen aning om hur det är att vara mamma tills du själv blir det! Du har heller ingen aning om, om du blir en bra mamma eller inte tills du får barn, oavsett ålder. När du har erfarenhet av att vara mamma så kan du ha åsikter. Inte innan. Det är lika korkat att ha åsikter om att ha barn, när man inte har det som om jag skulle ha åsikter om hur det är att ha en tonåring. Jag har ingen aning om hur det är, jag kan bara gissa och få en erfarenhet av det när den dagen kommer. Inte innan. Och alla barn är inte likadana så när nästa växer upp får man nya erfarenheter.

 
Det som är lite roligt i hela den här kråksången är att de flesta som har åsikter om att det inte är bra att vara en ung mamma är bittra  ”tanter” i mogen ålder som inte har eller kan få barn själva. Åsiktsmaskiner som ska spy ut sina rätt och fel och påstå sig veta hur det är att vara mamma fast de inte har en aning om hur det är. De försöker desperat bortförklara sin barnlöshet och skylla på både det ena och det tredje, som ålder tex. ”Jag är mer mogen nu”, ”Jag har mer livserfarenhet nu”, eller så kommer klassikern: ”Man kan inte resa med barn”.
Jag vet vad man kan och inte kan göra med barn, för jag har egna barn. Mer planering, ja, men inget är omöjligt med barn. Man sätter sina egna gränser för vad man kan och inte kan göra. Barn är väldigt anpassningsbara och har de bara en trygg punkt, föräldrar och ev. syskon i det här fallet, så kan man resa jorden runt om det skulle vara så. Men det är, som sagt, inga personer som själva har barn som skulle säga att ett barn är ett problem, bara de som inte har några själv.

Jag vet flera ”unga mammor”  som är tusen gånger bättre mammor än ”äldre mammor”. Jag tror  att det mer har med ens personlighet att göra. Vissa är kanonmammor vid 17 och en del ska aldrig skaffa barn, oavsett ålder. Ett barn får dig förhoppningsvis att mogna rejält och får dig att förstå att du själv inte längre kan komma först. Mognar du inte när du får ett barn vid 25 så är det inte säkert att du gör det vid 35. Personlighet, som sagt. Jag har sedan 9 år inte satt mig själv först. Jag kommer på andra, ibland tredje plats och nej, det är inte heller bra, men en helt annan sak att diskutera. Mina barn är mitt allt och min trygghet och jag skulle lätt kunna dö för dem! Det har jag kunnat göra i nio år. Den känslan och insikten kom inte efter jag fyllt trettio och hade mognat inom vissa områden. Den kom samma stund som Nova kom. 

Så ni som har åsikter om barn och egentligen det mesta, utan att ha egna erfarenheter. Ta ett steg tillbaka och tänk lite först. Kom igen när ni har åsikter om något ni vet och inte bara anser eller tror.

//C


Sep 1 2010

Skola.

Fick ett papper i brevlådan, i förrgår, att jag kommit in på den utbildning jag sökt! Hurräj!
Nu är det plugg som gäller fom 17 januari och ett halvår framåt. Ser verkligen fram emot det!

//C