Nov 30 2010

Mornarna…

…går ut på tjat, tjat, tjat. Tjat om att det faktiskt är kallt ute och att man inte kan gå utan överdragsbyxor för att det just är KALLT!!
-Men…jag får skylla mig själv om jag fryser, försöks det.
-Det är möjligt, svarar jag, men det är jag som får ta hand om dig om du blir sjuk!
-Nejdå, jag kan ta hand om mig själv…jag är faktiskt 9!
Oj, har jag lust att säga, men jag är tyst och fortsätter istället att tjata, trots att jag är världens dummaste mamma och alltid förstör allting! De orden förföljer mig som ett mantra tills dörren stängs bakom dem, båda med överdragsbyxorna på! Jag har vunnit igen!

//C


Nov 28 2010

Pappas ögon!

Indra är inte så jättelik Micke just nu, något som självklart kan ändras med tiden, men är det något hon har fått av honom så är det sin ögonfärg!:)

//C


Nov 25 2010

Dagens ord: Hypokrit.

En hypokrit predikar om en särskild tro, religion eller livsstil, utan att själv följa det han förespråkar. Hycklare är ett annat ord som beskriver samma beteende.

Ett exempel på vanligt hypokrit-beteende är när en förälder förmanar sina barn att inte röka, med motiveringen att användning av tobak är farligt, för att sedan själva röka.

Ordet härstammar från det grekiska ordet ὑποκρίτης (hypokrites), och detta substantiv förknippat med υποκρίνομαι (hypokrinomai), vilket betyder ungefär ”jag spelar en roll”.
Ordet kan vidare bli förstått som en sammansättning av det grekiska prefixet ”hypo” vilket betyder ”under”, och verbet ”krinein”, som betyder ”att sålla eller avgöra”.

Dubbelmoral anses ibland vara synonymt med hyckleri.

Man kan se en likhet med dubbelmoral och kognitiv dissonans, då det i individens tänkande kontra beteende blir motsägande aspekter.

Kognitiv dissonans innebär en ”motstridig relation mellan kognitiva element”. Vad kognitiva element är definieras inte tydligt i teorin, men man kan säga att kognitiv dissonans uppstår då olika kognitioner (tankar), står i konflikt mot varandra, exempelvis då vi agerar på ett sätt som inte stämmer överens med våra värderingar, eller då vi tvingas välja mellan två lika goda eller dåliga alternativ.
Detta tillstånd av kognitiv dissonans upplever vi som obehagligt och enligt teorin löser vi detta genom att ändra en av de motstridiga kognitionerna. Exempelvis kan en individ som är otrogen mot sin partner känna skuld och ånger över sitt beteende men bortförklara detta för sig själv genom att ändra sina attityder kring otrohet. Vid ett val mellan två lika goda eller dåliga alternativ kommer man att försöka övertyga sig om att det man inte valde var sämre, eller det som man håller på att bestämma sig för trots allt är bättre. Man strävar alltså efter kognitiv balans och försöker undvika kognitiv dissonans.

//C


Nov 18 2010

När Nova var liten…

…brukade jag alltid göra olika frisyrer på henne innan det var dags för dagis eller dagmamma. Det var många olika varianter med flätor och tofsar. Tyvärr tror jag att jag tyckte det var roligare än vad Nova tyckte men hon var tvungen att ha håret uppsatt på något sätt då håret var väldigt långt och hon vägrade klippa sig. Eller så var det jag som vägrade klippa henne, jag kommer inte riktigt ihåg… I alla fall så försvann det där med frisyrer ju äldre hon blev. Ju fler år hon fyllde desto mer kunde hon själv bestämma och idag tjafsar vi enbart om, om hon har borstat håret över huvud taget, eller inte. Det är det enda kravet jag har, när det gäller håret. Nu har hon inte lika långt hår heller och kortare vill hon ha, vilket gör ont i hjärtat då hon har så jättefint hår. Vill hon inte så vill hon inte, men vi tar bort lite i taget så hon får vänja sig där imellan.

Nova

Indra har börjat få långt hår nu. Jag kan redan göra en liten inbakad fläta baktill på henne och hon tycker det är skönt att få håret borstat. Kanske slutar det med flätdags innan dagis för henne också så småningom? Den som lever får se:)

Indra

Indra

//C


Nov 15 2010

Tråkdag!

Vad passar inte bättre än att baka på en tråkdag som denna? Alla barn hjälpte självklart till. Mer eller mindre och på sina egna små sätt och vis, men resultatet blev helt okej ändå!

 

//C


Nov 14 2010

Fars dag.

Idag väckte jag och barnen Micke med paket på sängen. Självklart ska han uppvaktas, världens bästa pappa!! När paketen var öppnade försvann de stora barnen till kompisar på en gång. Man får väl vänja sig gissar jag?:)
Dagen har annars bestått  i att bygga torn, läsa böcker och leka i den snö som finns kvar. Ja just det! Tre maskiner tvätt har också hunnits med.
Just nu står en kaka i ugnen och gräddas. En sockerkaka med lite riven choklad i. Har ingen aning om hur det kommer att smaka, men prövar man inget får man inget veta. Annars tycker jag att just en dag som Fars dag är en suverän dag att svulla i kakor och annat. Man kan alltid hitta en anledning att äta onyttigt!

 

//C


Nov 12 2010

Tö.

Usch vilket väder det är idag! Det har regnat hela dagen och snön försvinner sakta men säkert. Kanske inte helt, men visst blir det skillnad. Indra och jag trotsade vädret idag och tog oss ut i alla fall 40 minuter. Vi hann bl a bygga en snögubbe och Indra hittade många pölar att hoppa i.

 

//C


Nov 11 2010

Gunga på vintern?

Ja, visst kan man det. Jag och Indra har varit ute och promenerat och gungat och skottat snö i över en timma. De sista 30 minutrarna ägnade sig Indra åt att grina i olika höga skalor, allt pga av att en katt inte ville prata med henne ”ansikte mot ansikte”. Katten ville kela och gosa men indra ville titta den i ögonen. Det ville inte katten. Inte alls. Den blev snarare skrämd av hennes läte och valde tillslut att gå. Jag tycker nästan ändå att den hade mer tålamod än vad jag hade.

.

.

.

.

.

.

När vi tilslut, efter många om och men, kom in så dröjde det inte länge innan Nova också kom hem och när lite mellis hade slunkit ner i magen på oss blev både Indra och jag på bättre humör igen.


Nu är Nova ute och letar sten till vårt nästa projekt. Lägger upp det så fort det är klart!

//C


Nov 10 2010

Uggla

Är det något Magnus Uggla är bra på så är det att skriva texter. Han är helt klart en av Sveriges bästa låtskrivare med allt från ballader till mer såna här texter:

eller:

Skulle kunna rabbla upp en massa låtar här, men det får bli en annan gång.

//C


Nov 9 2010

Kalla fötter

Jag tror jag börjar bli sjuk, eller nåt. Jag fryser trots att det är 20 grader inne och jag är supertrött. Nu tänker nog iaf en person att jag oftast fryser och säkert fryser i en bastu, men det här är värre än vanligt. Jag var så trött i morse att jag la Indra innan lunch vid halv tio. Klockan tio sov jag sött med t-shirt, fleezetröja, mjukismyxor, mitt duntäcke och Mickes tjocka täcke, som han tycker är lite för varmt. (Jag brukar själv ha det under sommarmånaderna när Micka bara har påslakanet:). När jag sen vaknade av Indras mysiga lilla ropande på ”maaammmaaa”, så var mina fötter fortfarande kalla!! Något är fel! Har självklart googlat detta och det behöver inte bero på dålig blodcirkulation för då skulle jag även ha kalla händer och det har jag inte! Det kan bero på en massa saker som jag inte orkar ta upp här, men ett av tipsen var att man skulle ha cayennepepparpulver i skor och strumpor då det är en stimulerande värmande krydda och kommer att leda till ökad omsättning på fötterna.
Vi får se om jag testar det. Ett annat tips är att gå, vilket jag gillar att göra, så just nu får det bli det.

 

//C


Nov 8 2010

Öppna förskolan

I morse tog vi, jag och Indra, oss ner till Öppna förskolan och det var riktigt trevligt faktiskt. Vi har inte varit där på ett tag och kanske hade Indra saknat sina kompisar? Hon lekte som bara den i alla fall och jag kunde bara sitta ner och ta det lugnt och prata med de andra föräldrarna som var på plats.
Indra somnade på hemvägen och sov en lång tid i vagnen efter jag kommit hem.
Sen har det varit full rulle i vanlig ordning och det har byggts lego, sprungits runt med dockvagn och bikat lite.

Nu är det snart middag som gäller och det blir ”tidigt” idag. Redan kl fem, för att Mio ska hinna äta innan sin innebandyträning. Nova äter efter sin träning. Måndagar är en märklig middagsdag. Jag och Mio och Indra äter kl fem, Micke kommer hem efter sex och äter då och Nova äter vid halv sju då hon kommit hem från träningen. I morgon är en bättre dag. Middagsmässigt i alla fall.

//C


Nov 3 2010

Fyrisfjädern

Idag har barnen och jag varit på Fyrisfjädern och sprungit av oss lite.  Vi mötte Katja där och hon höll Nova oh Mio sysselsatta. Nova träffade även två klasskompisar där som hon spelade med. Själv sprang jag ömsom efter en ballong, ömsom efter Indra och ibland även efter en rockring. Om jag hade lika kul som de stora barnen och Katja vet jag inte, men roligt hade jag i alla fall och Indra verkade inte missnöjd.

Efter några matcher fick vi skjuts av Katja hem till henne och där stannade vi hela eftermiddagen och en bit in på kvällen. Katja bjöd på mat som Nova tillagade. Det blev jättegott och Nova lovade att laga mat som i morgon kväll också…
-Eller…det beror på om jag är hemma då, kom det tillslut. Smart drag!

Nu har vi kommit hem och Nova och Mio sitter framför TV:n och varvar ner lite. Det är trots allt lov.
Jag har hunnit lägga Indra och duschat och nu väntar ”Bonde söker fru”.  Sen blir det nog ett kapitel läsning för N och M innan de ska sova. Vi började på en bok igår. Vi får se hur lång tid det tar innan den är färdigläst, då jag nog inte hinner läsa hela denna vecka.

Sen till det allra bästa! Micke kommer hem sent ikväll, så då är ordningen återställd och jag kan förhoppningsvis sova lite bättre. Kan villigt erkänna att jag inte alls sover bra utan honom bredvid mig i sängen.

//C


Nov 3 2010

Nu kan vintern komma.

Igår var det Uppsala och inhandling av vinterkläder som gällde. Efter många om och men så kunde vi sätta oss och äta lunch med tre stora påsar med en overall, två överdragsbyxor och två jackor. Och tre par skor! Och så lite vantar och mössor också. Alla glada och nöjda tillslut. Det var enklare när de stora var små, när de inte hade så många invändningar om vad de hade på sig. Så ser det inte ut idag, vilket gör att det tar trippelt så lång tid att handla allt. Det kan vara fel färg, för pösiga byxor, ett snöre på fel ställe, fel nyans av färg osv. Skönt ändå att de har egna och starka viljor. Indra har en extrem vilja hon med, men just nu stannar det vid leksaker och att de inte gör som hon vill.

 

Eftrer lunchen blev det fika på CbG. Mysigt att umgås och höra N´s och M´s tankar om allt.
Upptåget hem och sen försvann de stora i vanlig ordning till kompisar och kvar var jag och Indra. Vi läste och byggde en hel del lego tills de stora kom hem för att äta.
Kvällen avslutades med ett varmt bad för min del och film för N och M.
I det stora hela en mycket lyckad dag!

//C


Nov 1 2010

Hemma igen…

…med blandade känslor.

Har saknat barnen något fruktansvärt, så att komma hem för att se dem igen var helt underbart. Samtidigt hade vi det så mysigt bara jag och Micke och kunde verkligen bara ägna oss åt varandra. En vardagslyx om något. Hade kunnat stanna kvar några veckor till…om barnen kommit ner till oss…:)

//C