V34.

Sex veckor kvar…eller färre hoppas jag. Har så ont, är såå stor (jo det känns så i alla fall) och är så trött på dagarna pga att jag sover dåligt på nätterna. Tydligen är det normalt att sova dåligt nu, men nog så jobbigt. När jag väl somnat drömmer jag de mest sjuka drömmar som jag inte ens vill komma ihåg eller analysera, men det hör visst också till. Det är tur att man inte kommer ihåg varje graviditet. Det finns en mening med det, det är jag helt säker på.
Ju närmare datumet med stort D jag kommer desto mer nervös blir jag. Kan man ångra sig? Kommer jag att klara det här? Går det att lämna tillbaka bebisen? Kommer h*n att vara frisk. Kommer h*n att fastna. Kommer jag att spricka? Kommer jag att DÖ??!!
Jag ser ändå fram emot dagen med stort D, med skräckblandad förtjusning. Vill verkligen träffa Grynet NU!

Vecka 34

Week33_19778.jpg
Vikt: 2100 g
CRL: 29 cm
Full längd: 39 cm

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 31 veckor gammalt. Nu blir rörelserna mer återhållsamma, det finns helt enkelt inte plats!

Det är omöjligt att veta vad fostret tänker och drömmer om. Men det som är känt är att barnet har REM-sömn (rapid eye movement, det vill säga den fas av sömnen då man drömmer). Man antar därför att barnet har förstadium till drömmar.

Till föräldrarna
Vissa kvinnor har svårt att sova nu. Ur ett fysiologiskt perspektiv är det bäst att sova på den vänstra sidan, eventuellt med en kudde under magen. I denna ställning är cirkulationen i kroppen som bäst och trycket på urinblåsan som minst.Många börjar nu sova i korta perioder i taget – vaknar upp och somnar om igen. Om inget annat så kan man se detta som en träning inför babyns ankomst. De flesta barn behöver ju ammas flera gånger varje natt.

//C


Comments are closed.