V 36.

Japp! Är i v 36 nu. Skönt!
Det märks att Grynet inte har lika stor plats längre. Det är mer drag över magen än hårda sparkar nu och ibland kännns det som om h*n ligger och sträcker sig då magen blir helt avlång åt sidad. Fötterna ligger åt höger och har gjort så väldigt länge. Favvorplatsen intagen! Huvudet ner och rumpan upp och fixerad. Ingen ändring nu tack!!

Vecka 36

Week35_19780.jpg
Vikt: 2500 g
CRL: 31 cm
Full längd: 42,5 cm
 
Om barnet
I början av denna vecka är fostret 33 veckor gammalt. Om du skulle kunna lägga ditt finger i barnets hand nu så skulle det gripa om det. Nu är tånaglarna så långa att de når ut till tåspetsen. Navelsträngen är ungefär 0,5 meter lång och 1 till 2 centimeter tjock. Det inre trycket i navelsträngen hindrar den från att slå knut på sig själv, och även om den skulle göra det så skulle den snabbt räta ut sig själv. Fostret använder navelsträngen som sin leksak och klämmer på den. Lyckligtvis är inte barnet tillräckligt stark att skada navelsträngen.

Under de senaste veckorna har fostret lagt på sig mycket vikt – mer än 200 gram per vecka!Nu har babyn utvecklat alla sinnen och upplever starkt miljön runt sig. Att lyssna aktivt efter ljud är ett sätt för babyn att vänja sig vid världen utanför. Det är inte för sent att börja sjunga eller läsa sagor för barnet: det kommer med största sannolikhet att känna igen era röster.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta nivå är nu cirka 32 centimeter.

Till föräldrarna:
De sista veckorna är viktiga för att samla kraft. Se till att ladda batterierna och inte stressa. Och du som partner gör en god investering i att passa upp ordentligt på kvinnan som ska föda ert barn!
 
De flesta sparar alla sina föräldradagar till efter födseln. Men det är inte dumt alls att tulla lite på dem dessförinnan.  Det är viktigt att dra ner på tempot och lyssna på kroppen.
//C

Comments are closed.